Propaganda, Edward L. Bernays (ediția a II-a)

29.90 lei

Description

O analiza fascinanta si controversata asupra modului cum guvernul si corporatiile ne dirijeaza gandurile si actiunile

Propaganda – un manual despre manipularea in masa

Propaganda ofera o examinare detaliata a modului cum discursul si opinia publica sunt modelate si controlate in domeniul afacerilor, al politicii, al artei, al educatiei si stiintei

 Despre autor:

Nepotul lui Sigmund Freud, Edward Bernays (1891-1995), este initiatorul tehnicii stiintifice a formarii si manipularii opiniei publice, pe care a numit-o „ingineria consimtamantului”. In timpul Primului Razboi Mondial, a facut parte, alaturi de Walter Lippmann, din Comitetul pentru Informatii Publice al SUA, o puternica masina de propaganda care sustinea idea ca razboiul este un mijloc necesar pentru „a face lumea sigura pentru democratie”. Strategiile de marketing necesare pentru purtarea tuturor razboaielor ulterioare s-au bazat pe metodele perfectionate de Comitetul pentru Informatii Publice.

In a doua jumatate a secolului XX, Bernays, combinand tehnicile invatate la Comitetul pentru Informatii Publice cu idei din teoriile lui Lippmann si ale lui Freud, si-a format o cariera ca adept declarat al utilizarii propagandei pentru manipularea populatiei de catre politicieni si corporatii, castigand reputatia de „parinte al relatiilor publice”. Printre clientii sai importanti au fost presedintele Calvin Coolidge, Procter & Gambel, CBS, American Tobacco Company si General Electric. In plus, campania sa de propaganda organizata pentru United Fruit Company la inceputul anilor 1950 a condus direct la rasturnarea de catre CIA a guvernului ales democratic din Guatemala. 

 “Propagandistul este un mediator, dar si un creator de realitate. In masura in care semnifica si interpreteaza obiectele aflate in campul social, el „genereaza noi idei in constiinta publicului”  si astfel creeaza aceasta realitate. Bernays atrage atentia asupra faptului ca, in cadrul procesului de creatie prin propaganda, respectarea legitatilor sociale, care actioneaza in cadrul grupurilor, este obligatory.” (Arthur Suciu)

 „Manualul onest si practic al lui Bernays ne furnizeaza o analiza patrunzatoare asupra unora dintre cele mai puternice si influente institutii existente in democratiile capitalist-industriale contemporane” (Noam Chomsky)

Share Button

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Propaganda, Edward L. Bernays (ediția a II-a)”

six + 2 =