Aurul şi argintul Roşiei Montane

29.00 lei

Autor Aurel Santimbrean
An Aparitie 2013
Editura Alexandria Publishing House
Coperta Paperback
Numar pagini 214
ISBN 9786069325360
Dimensiuni 17x24cm

Description

Cea mai noua aparitie editoriala la Alexandria Publishing House este cartea “Aurul si argintul Rosiei Montane“, scrisa de Aurel Sîntimbrean împreuna cu Aura si Horea Bedelean. Aflata la cea de-a III-a editie, cartea prezinta aurul si argintul Rosiei Montane într-un mod simplu, accesibil tuturor, chiar si necunoscatorilor. Aspectele geologice (mineralogice, petrografice, metalogenetice), miniere (tehnologie antica, medievala si moderna de exploatarea a minereului auro-argentifer) sunt corelate cu informatiile istorice, arheologice, oferind cititorilor o lectura placuta, dându-le ocazia sa-si creeze o imagine asupra bogatiei zonei. Cu toate ca lucrarea contine o serie de termeni cu caracter strict minier, acest fapt este compensat de informatiile din viata de zi cu zi a “baiesului” din Munti Apuseni.

Prin informatiile prezentate, de natura istorica, geologica, miniera, autorii pledeaza pentru conservarea sau exploatarea zacamâtului Rosia Montana, într-un mod cât mai rational, fara a se ajunge la epuizarea acestuia în timp scurt si fara lichidarea localitatilor Rosia Montana si Corna (cu tot ce implica o comunitate). Pe lânga aportul stiintific, lucrarea se doreste a fi si o pledoarie pentru ocrotirea patrimoniului national (atât cât a mai ramas).

Despre Rosia Montana:

Rosia Montana este una dintre cele mai vechi localitati din România, cunoscuta în lume atât datorita zacamântului de aur, cât si prin vestigiile arheologice descoperite în regiune. Proiectul Rosia Montana de exploatare a aurului, mentine treaza în continuare atentia publicului prin argumentele pro si contra aduse de partile implicate.

Lucrarea de fata, scrisa de un apreciat geolog ce a activat ani de-a rândul în cadrul Expolatarii Miniere Rosia Montana, în colaborare cu un cadru didactic de la UBB si sotia sa, inginer geolog, aduce în fata cititorului informatii privind aurul si argintul, prinicpalele bogatii ale zonei. Un alt aspect abordat îl constituie vechile biserici ridicate de catre unul dintre cei mai cunoscuti proprietari de mine din regiune (Mihaila Gritta), acesta investind o buna parte din profitul realizat în aceste lacasuri de cult.

Share Button

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Aurul şi argintul Roşiei Montane”

10 + seven =