Scurtă istorie a viitorului

9.90 lei

Autor: Jacques Attali
Traducerea: Mihai Ungurean
Editura Polirom
COLECTIE: PLURAL
DOMENIU: Politica si politologie , Sociologie
ISBN: 978-973-46-0723-5
ANUL APARITIEI: 2007
NUMAR PAGINI: 224
FORMAT: 145×225

Out of stock

Description

Jacques Attali este fostul consilier al lui Francois Mitterrand, fondator al ONG-ului Action Internationale Contre la Faim, fondator si presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (1991-1993), lider al PlaNet Finance (organizatie de solidaritate internationala specializata in microfinantari).

Potrivit Polirom, editia in limba romana este imbogatita cu un capitol special dedicat tarii noastre: „Romania nu a devenit niciodata o «inima» pentru ca nu a stiut, in nici un moment al existentei sale, sa subscrie la legile istoriei viitorului.” (Jacques Attali)

Sinteza istorica, politica, sociala, economica, ecologica, stiintifica si tehnica, Scurta istorie a viitorului (traducere de Mihai Ungurean) este o carte de interes atit pentru politologi, istorici, jurnalisti, studentii la facultatile de profil, cit si toti cei interesati de evolutia societatii contemporan Autorul, deja consacrat viitorolog, ne pune in fata unei alternative radicale.

Omenirea va avea de ales intre disparitia totala, determinata fie de evolutia unui hiperimperiu construit dupa legile pietei, fie de un hiperconflict ce ar intrerupe violent globalizarea, si hiperdemocratie: acceptarea si controlarea mondializarii, intr-o societate ce va oferi tuturor accesul la noile tehnologii, la un mediu mai bine protejat si la libertatea individuala.

Din cuprins: O istorie foarte indelungata • Scurta istorie a capitalismului • Sfirsitul imperiului american • Primul val al viitorului: hiperimperiul • Al doilea val al viitorului: hiperconflictul • Al treilea val al viitorului: hiperdemocratia • Dar Romania?

Jacques Attali (n. 1943) – fiul unui bijutier sefard provenind din Algeria, este economist, scriitor si inalt functionar francez. Absolvent al Institutului de Studii Politice din Paris si al Scolii Nationale de Administratie, fost consilier al lui Francois Mitterrand.

Fondator al ONG-ului Action Internationale Contre la Faim, fondator si presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (1991-1993).

Dintre numeroasele volume publicate, amintim: Modeles politiques (1972), L’antieconomique (1990), Economie de l’apocalypse – Trafic et proliferation nucleaire (1995), Le citoyen, les pouvoirs et Dieu (1998), Fraternites: Une nouvelle utopie (1999), Blaise Pascal ou le genie francais (2000), C’etait Francois Mitterrand (2005), Dictionnaire amoureux du judaisme (2007).

„Astazi decidem cum va fi lumea in 2050 si tot astazi o pregatim pe aceea din 2100. In functie de ceea ce facem noi acum, copiii si nepotii nostri vor locui intr-o lume in care se va putea trai sau vor traversa un infern blestemindu-ne. Pentru a le lasa o planeta locuibila, trebuie sa ne dam osteneala sa gindim viitorul, sa intelegem de unde vine si cum trebuie actionat asupra lui.

Nu-i un lucru imposibil: Istoria respecta niste legi care, odata cunoscute, ne permit s-o prevedem si s-o orientam.” (Jacques Attali, in „Cuvintul inainte” la Scurta istorie a viitorului)

„Asa cum orice predictie este, inainte de toate, un discurs asupra prezentului, acest eseu este si o carte politica; sper ca cititorul va putea sa-i dea cea mai buna intrebuintare, acum, cind se prefigureaza atitea evenimente majore…” (Jacques Attali)

„Simtim nevoia de a apartine unui grup pentru a nu ramine singuri. Insa libertatea inseamna singuratate. Prin urmare, consider ca adevarata contradictie consista in faptul ca piata submineaza libertatea, prin eliminarea apetentei pentru risc, bazandu-se pe o frica necreativa.” (Jacques Attali in interviu cu Thomas Yadan, ianuarie 2007).

Share Button

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Scurtă istorie a viitorului”

three × two =