Aurul şi argintul Roşiei Montane

Cea mai nouă apariţie editorială la Alexandria Publishing House este cartea “Aurul şi argintul Roşiei Montane“, scrisă de Aurel Sîntimbrean împreună cu Aura şi Horea Bedelean. Aflată la cea de-a III-a ediţie, cartea prezintă aurul şi argintul Roşiei Montane într-un mod simplu, accesibil tuturor, chiar şi necunoscătorilor. Aspectele geologice (mineralogice, petrografice, metalogenetice), miniere (tehnologie antică, medievală şi modernă de exploatarea a minereului auro-argentifer) sunt corelate cu informaţiile istorice, arheologice, oferind cititorilor o lectură placută, dându-le ocazia să-şi creeze o imagine asupra bogăţiei zonei. Cu toate că lucrarea conţine o serie de termeni cu caracter strict minier, acest fapt este compensat de informaţiile din viaţa de zi cu zi a “băieşului” din Munţi Apuseni.

Prin informaţiile prezentate, de natură istorică, geologică, minieră, autorii pledează pentru conservarea sau exploatarea zăcămâtului Roşia Montană, într-un mod cât mai raţional, fără a se ajunge la epuizarea acestuia în timp scurt şi fără lichidarea localităţilor Roşia Montană şi Corna (cu tot ce implică o comunitate). Pe lângă aportul ştiintific, lucrarea se doreşte a fi şi o pledoarie pentru ocrotirea patrimoniului naţional (atât cât a mai rămas).

Despre Roşia Montană:

Roşia Montană este una dintre cele mai vechi localităţi din România, cunoscută în lume atât datorită zăcământului de aur, cât şi prin vestigiile arheologice descoperite în regiune. Proiectul Roşia Montană de exploatare a aurului, menţine trează în continuare atenţia publicului prin argumentele pro şi contra aduse de părţile implicate.

Lucrarea de faţă, scrisă de un apreciat geolog ce a activat ani de-a rândul în cadrul Expolatării Miniere Roşia Montană, în colaborare cu un cadru didactic de la UBB şi soţia sa, inginer geolog, aduce în faţa cititorului informaţii privind aurul şi argintul, prinicpalele bogăţii ale zonei. Un alt aspect abordat îl constituie vechile biserici ridicate de către unul dintre cei mai cunoscuţi proprietari de mine din regiune (Mihăilă Gritta), acesta investind o bună parte din profitul realizat în aceste lăcaşuri de cult.

Tags: , , ,

No comments yet.

Leave a Reply